Türkiye Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykâvus’un Kişiliğinin ve Kararlarının Psikotarih Yaklaşımıyla Değerlendirilmesi - Batuhan Taşkın (Ahbar)
Orta Çağ tarihinde önemli bir yere sahip olan Türkiye Selçukluları, Anadolu’nun Türkleşmesini sağlamıştır. Devletin başına geçen sultanlar aldıkları kararlarla devleti korumak ve kalkındırmak adına önemli girişimlerde bulunmuşlardır. Sağlamış oldukları düzenin yanı sıra zayıf ve çalkantılı dönemlerde yaşamışlardır. Türkiye Selçuklu sultanlarının almış oldukları kararlar ve devlet adamlığı kimliklerinin altında yatan psikolojik etkenler bulunmaktadır. Yaşamış oldukları dönemin sosyo-politik şartları ve çevreyle olan etkileşimleri doğrultusunda korku, üzüntü, heyecan gibi duygulara sahip olmuşlardır. Hazırlanan bu çalışmada bağımsız olarak tahta çıkan son Türkiye Selçuklu sultanı olan II. İzzeddin Keykâvus’un kişiliği ve hükümdarlık döneminde aldığı kararlardaki psikolojik etmenler ele alınmaktadır. Dönem kaynakları ve araştırma eserlerinin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda II. İzzeddin Keykâvus dönemini psikotarihsel yöntemle, farklı bir perspektifle değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.