Wirtualne globusy, czyli GIS dla wszystkich - Jacek Rudewicz (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
W artykule poruszono problematykę dotyczącą popularnego oprogramowania nazywanego wirtualnymi globusami. Głównym celem artykułu jest zdefiniowanie i przegląd podstawowych zagadnień teoretycznych związanych z tymi programami. Jest to temat pierwszej części artykułu. W kolejnej zaprezentowano popularny program Google Earth od strony jego możliwości jako wirtualnego globusa, opisano dostępne użytkownikom moduły i na jego przykładzie omówiono postęp w tej dziedzinie oprogramowania. Tutaj starano się zrealizować cel popularyzatorski. Przy gromadzeniu materiałów korzystano z internetowych baz danych publikacji, tłumaczenia dokonywane były samodzielnie.