İNFORMAL ÖĞRENME ORTAMLARININ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİK TUTUMUNA ETKİSİ - THE EFFECT OF THE MATHEMATICAL LEARNING AREAS TO THE ATTITUDES TOWARDS MATHEMATICS - Sezgin Çağlar; Yusuf Ünal; Büşra Çalışkan; Ramazan Gürel; Burcu Durmaz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı matematik dersine yönelik informalöğrenme ortamlarının ortaokul öğrencilerinin matematik dersine yöneliktutumlarına olan etkisini incelemektir. Bu amaçla Akdeniz bölgesinde yer alanbir ilin merkezindeki ortaokullardan sosyoekonomik açıdan birbirine denk ikiortaokul seçilmiştir. Bu okullar seçilirken ilgili okullarda bu tür matematiköğrenme alanlarının olmaması ve öğrencilerin matematikle ilgili oyun, etkinlikvb. görsel materyalle karşılaşma ihtimallerinin düşük olduğu görece daha düşüksosyoekonomik düzeye sahip okulların seçimine dikkat edilmiştir. Dolayısıylaaraştırmanın yürütüldüğü okullar ve araştırmaya dahil edilen öğrencilerinbelirlenmesinde amaçlı örnekleme yoluna gidilmiştir. Araştırma ön test son testdeney kontrol gruplu yarı deneysel modelindedir. Deneysel süreçte deneygrubundaki öğrencilerin okullarındaki ortak kullanım alanlarına matematikleilgili formül, kural, karikatür, modelleme ve oyun vb. çalışmalar yapıldıktansonra 2016-2017 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde yaklaşık iki ay süreyleseçmeli matematik dersleri ve teneffüslerde matematikle alakalı oyunlartanıtılıp oynanmıştır. Kontrol grubundaki öğrenciler için ise herhangi birmüdahalede bulunulmamıştır. Her iki okulda da 5. sınıftan 8. sınıfa kadar tümsınıf düzeyindeki 369 öğrenciye uygulamaöncesinde ve sonrasında Önal (2013) tarafından geliştirilen 5’li likerttipindeki 22 maddelik “Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Matematik Tutum Ölçeği(OÖYMTÖ)” uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin güvenirliği içinhesaplanan Cronbach Alpha katsayıları her iki ölçüm için de kabuledilebilirdüzeydedir. Deney ve kontrol gruplarının matematiğe yönelik tutum puanlarıüzerinde oluşturulan informal öğrenme ortamının etkisini test etmek üzereilişkili ve ilişkisiz gruplar t testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucundamatematiğe yönelik tutum ölçeğinin kaygı ve gereklilik alt boyutlarında deneygrubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu görülmüş vebulgulara dayalı olarak bazı önerilerde bulunulmuştur.