TÜRKİYE’YE YÖNELİK GÖÇ VE İLTİCA HAREKETLERİ: SURİYELİLER ÖRNEĞİ - MIGRATION AND ASYLUM MOVEMENTS TOWARDS TURKEY: SYRIANS CASE - Oğuzhan Aslantürk (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’ninkuruluşundan bugüne kadar maruz kaldığı göç ve iltica hareketleri karşısındakitutumunu Suriyeliler örneği üzerinden incelemektir. Bu amaca yönelik olarakanalitik çalışma yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda 2011 yılında başlayan vehalihazırda devam eden Suriye krizine, Suriyelilere sağlanan temel hizmetlere,Suriyelilerin karşılaştığı temel sorunlara ve Suriyelilerin Türkiye'ye yöneliksığınma taleplerine yer verilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin bu talebe yönelikolarak Suriyeliler ekseninde değiştirdiği ve geliştirdiği göç ve ilticamevzuatına da değinilmiştir. Nihai olarak Türkiye’nin kendisine yönelik göç veiltica hareketleri karşısında açık kapı politikası izlediği, bu yönüyle deevrensel insan hakları açısından oldukça pozitif bir görünüme sahip olduğu veyaşanan insani dramın daha fazla derinleşmesine engel olan bir misyonüstlendiği söylenebilir.