Regulacja rzeki jako impuls rozwoju przestrzennego miasta Czarny Dunajec - Błaszczyk, Szymon (Przegląd Geograficzny)
Artykuł analizuje wpływ regulacji rzeki na rozwój zagospodarowania przestrzennego, koncentrując się na miejscowości Czarny Dunajec. W tekście przedstawiono historyczne zmiany układu korytowego rzeki od XIX do XXI w., wykorzystując dane kartograficzne w postaci map archiwalnych. Zobrazowano stopniowe zmniejszanie się powierzchni aktywnego koryta rzeki oraz rozwój zabudowy na terenach dawniej przez nią zajmowanych. Proces regulacji przekształcił wielonurtowe, naturalne koryto w uregulowany ciek jednonurtowy. Regulacje te, obejmujące prostowanie koryta, zwężanie jego szerokości i zabudowę hydrotechniczną, spowodowały uwolnienie nowych terenów, które stały się atrakcyjne dla rozprzestrzeniającej się zabudowy. Chociaż zmiany te wspierały rozwój przestrzenny miejscowości, jednocześnie przyczyniły się do degradacji środowiska przyrodniczego oraz utraty terenów naturalnych.