تبیین تحول راهبردهای امنیتی دولت تجاری آلمان پس از جنگ اوکراین - امیررهام شجاعی; سجاد بهرامی مقدم (مطالعات کشورها)
بی‌شک، جنگ اوکراین سبب‌ساز تغییرات مهمی در راهبردهای بسیاری از دولت‌های اروپایی، به‌ویژه جمهوری فدرال آلمان، شده است. در این مقالة مروری با بهره‌گیری از رویکرد تحلیلی دولت‌های تجاری و نظامی روزکرانس، به تبیین تغییرات راهبردهای دفاعی و امنیتی آلمان، متعاقب حملة روسیه به اوکراین پرداخته‌ایم. پرسش اصلی این است که متعاقب حملة روسیه به اوکراین، چه عواملی سبب تغییر راهبردهای دفاعی آلمان شده و این تغییرات چه تأثیری بر دولت تجاری آلمان داشته است؟ فرضیة سنجش‌شده این است که جنگ اوکراین بر تغییر نگرش نخبگان آلمانی و حرکت این کشور به‌سمت دنیای سیاسی-نظامی تأثیرگذار بوده است. یافته‌های پژوهش مبین این نکته است که اگرچه مواردی مانند تشدید آنارشی در دهة اخیر در نظام بین‌الملل، به‌خصوص وقوع رویدادهایی مانند جنگ اوکراین، موجب شده است آلمان به‌سمت دولت‌های ارضی-نظامی حرکت کند، این کشور کماکان در قلب دولت‌های تجاری جای دارد و این تحولات بیشتر در راهبردها بوده است، نه ماهیت دولت. همچنین، مواردی ازجمله آیندة این جنگ، رویکرد دولت جدید ترامپ در قبال مسائل کلان نظام بین‌الملل و جایگاه دست‌راستی‌ها در دولت‌های جدید آلمان مطرح است که مشخص‌کنندة ماندن آلمان در زمرة دولت‌های تجاری یا درغلتیدن تدریجی آن در گروه دولت‌های سیاسی-نظامی خواهد بود. شیوة انجام پژوهش تحلیلی-تبیینی و روش گردآوری داده‌ها نیز به‌صورت کتابخانه‌ای است.