TÜRKİYE’DEKİ PSİKOBİYOGRAFİ ÇALIŞMALARI: SİSTEMATİK DERLEME - Feyza Karslı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Psikobiyografi uzun yıllardan beri var olan ve son yıllarda dünyada artan ilgiye sahip bir konu haline gelmiştir. Psikobiyografilere artan ilgi, bu çalışmaların nasıl yürütüleceği sorusunu gündeme getirmiş, metodolojik açıklamalara öncü olduğu görülmüştür. Özünde psikobiyografi çalışmaları tarihsel öneme sahip olan kişilerin hayatlarının psikoloji kuramları çerçevesinde ele almasını içermektedir. Bu çalışmanın amacı, tarihsel öneme sahip kişinin hayatını psikolojik açıdan sosyo-kültürel bağlamda ele alan Türkiye’deki psikobiyografi çalışmalarını sistematik olarak incelemektir. Ülkemizdeki çalışmalar incelendiğinde, Google Akademik, TR Dizini, Dergipark veri tabanları taranmış, yapılan alanyazın taraması sonucunda 170 çalışmaya ulaşılmış ancak çalışmanın amacına uygun 9 çalışma tespit edilmiştir. İncelenen bu çalışmalar çeşitli yönleriyle ele alınmıştır. Sonuç olarak, ülkemizde psikobiyografi çalışmalarının sınırlı olduğu, yürütülen çalışmaların psikobiyografi metodolojisi açısından sınırlılıklar içerdiği, psikobiyografi alanında daha fazla çalışmaya ihtiyacın olduğu görülmüştür. Ayrıca gelecek çalışmalara ortak metodolojik bir dil sağlamaları için psikobiyografi metot kılavuzlarını kullanmalarının ve ele alınacak kuramsal çerçevenin zenginleştirilmesinin alanyazına önemli bir katkı sağlayacağı da düşünülmüştür.