بررسی تأثیر فراورده‌های پروبیوتیک واژینال در از بین‌بردن ویروسHPV در زنان - مریم زنگنه; فیروزه ویسی; صبا نجفی; مریم همتی (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) شایعترین عفونت منتقله از راه جنسی است که در سال‌های اخیر تأثیر مصرف پروبیوتیکها به‌عنوان یک استراتژی جدید بر این ویروس سنجیده شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر فراوردههای پروبیوتیک واژینال در ازبین‌بردن ویروسHPV در زنان می‌باشد. مواد و روشها: مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی یک‌سو کور است. بیماران گروه مورد، کپسول پروبیوتیک واژینال را هفتهای دو عدد واژینال، به مدت 6 ماه تحت نظارت پزشک متخصص دریافت کردند و 6 ماه بعد مجدد از نظر تست  HPV Typing  بررسی شدند و در گروه کنترل درمان روتین انجام شد. نتایج توسط نرم‌افزار آماری spss-24 تحلیل شد. یافتهها: 81 زن با تشخیص نهایی HPV در دو گروه مورد و شاهد بررسی شدند؛ در گروه مورد، کپسول پروبیوتیک واژینال، هفتهای دو عدد، به مدت 6 ماه، برای 27 بیمار تجویز شد و در گروه شاهد 54 بیمار تحت فالوآپ خود قرار گرفتند. درمان با کپسول پروبیوتیک واژینال 6 ماه پس از درمان، فراوانی تست مثبت HPV را کاهش داد ولی این کاهش از نظر آماری معنادار نیست (P=0.65)، از نظر فراوانی HPV-16  و HPV-18(P=0.489)،  نوعOther high risk  (P=0.311) و فراوانی نوع Low risk  (P=0.285) ویروس   HPVشروع مطالعه و   6ماه پس از درمان بین دو گروه موردمطالعه نیز اختلاف آماری معناداری وجود ندارد.. نتیجه‌گیری: استفاده از کپسول پروبیوتیک واژینال 6 ماه پس از مداخله، تأثیر معناداری در ازبین‌بردن ویروسHPV در زنان نداشت.