DeFi, Petrol, Altın ve VIX Korku Endeksinin Kırılgan Beşli Ülkelerindeki Hisse Senedi Piyasalarıyla Bağlantısı: Bir Dalgacık Tutarlılığı Analizi - Meltem Kılıç; Aydın Gürbüz; Nur Esra Bekereci (Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışma, DeFi (merkeziyetsiz finans) piyasaları, emtia piyasaları ve korku endeksi (VIX) ile kırılgan beşli ülkelerin (Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika) borsa fiyatları arasındaki dinamik ilişkileri zaman ve frekans boyutunda incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında 2019-2024 dönemi arasındaki DeFi piyasalarını temsilen en uzun örneklem geçmişine sahip olan Link, Maker ve Basic Attention Token varlıkları, emtia piyasalarını temsil eden petrol ve altın fiyatları ile VIX korku endeksi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, DeFi, altın ve petrol piyasaları ile kırılgan beşli ülkelerin hisse senedi getirileri arasında farklı zaman dilimlerinde pozitif bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Öte yandan, VIX endeksi ile kırılgan beşli ülkelerin borsa endeksleri arasında kısa, orta ve uzun vadede negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Ancak, değişkenler arasındaki öncülük ilişkisine dair belirgin bir bulgu elde edilememiştir. Bu bulgular, DeFi piyasaları, emtia fiyatları ve VIX korku endeksinin kırılgan beşli ülkelerinin borsa piyasaları üzerindeki etkilerini daha iyi anlamaya katkı sağlamaktadır. Özellikle, kırılgan beşli ülkelerin küresel piyasa şoklarına karşı duyarlılığının yüksek olması nedeniyle, risk yönetimi stratejilerinin güçlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.