Tavuklarda Marek Hastalığı’na Karşı Dirençli Genlerin SNP Genetik Markerlerinden Yararlanılarak Belirlenmesi - Hans Cheng; Hasan Meydan; Mehmet Yıldız (Journal of Agricultural Sciences)
Tavukçuluk endüstrisini tehdit eden hastalıklardan birisi olan Marek Hastalığı (MH), alfa-herpesviruslerden biri olan Marek Hastalık Virüsü (MHV)’nün neden olduğu, bulaşıcı ve kanserojen bir hastalıktır. MH’ye karşı dayanıklılığı arttırmak için başlıca yöntem günlük civcivlerin aşılanmasıdır. Aşılama sonucunda bağışıklık sisteminde meydana gelen yetersizliklerden dolayı MH ile mücadelede diğer bir yöntem MH’ye genetik olarak dirençli tavukların yetiştirilmesidir. Bu çalışmada, tavuklarda ENO1, TPT1 ve RBBP4 genlerinin MH’ye karşı dayanıklılığa katkı sağlayıp sağlamadığı allele özgü ekspresyon tekniği kullanılarak araştırılmıştır. Araştırmada, materyal olarak MH’ye dayanıklı (hat 6) ve duyarlı (hat 7) tavuk hatlarının resiprokal melezlenmesi sonucunda elde edilen F1 dölleri kullanılmıştır. Tavukların Bursa fabricius, timus ve dalak organlarından RNA izole edilmiş ve pirosekanslama yöntemi ile her bir allelin ekspresyon seviyesi belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, TPT1 ve RBBP4 genlerinin cis-acting elemente sahip olduğunu, ancak bu cis-acting elementlerin MH’na karşı direnç oluşturmada rol oynamadığını ortaya koymuştur.