Domači prijatelj Zofke Kveder - Vladka Tucovič (Jezik in Slovstvo)
Leta 1904 je češki tovarnar František Vydra v Pragi pričel izdajati literarni časopis v slovenščiniDomači prijatelj (1904–1915). Njegova prva in edina urednica je postala Zofka Kveder (1878–1926), ki je k objavljanju izvirne proze in poezije poleg uveljavljenih slovenskih piscev, Ivana Cankarja, Antona Aškerca, Ksaverja Meška itd., pritegnila še neuveljavljene avtorje, npr. Ivana Laha, Prežihovega Voranca, Franceta Bevka, Stanka Majcna in množico drugih. Domačega prijatelja so brezplačno dobivali samo naročniki Vydrove žitne kave, ni ga bilo mogoče kupiti niti se nanj naročiti. Urednica je poslane prispevke mnogih začetnikov komentirala in na pisma odgovarjala v rubriki Listnica uredništva, kjer so do izraza prišle njene mentorske sposobnosti, rubrika pa je postala ena najprepoznavnejših v Domačem prijatelju.