SMRT JE ROĐENJE: ZAGREJ-DIONISKI MIT U DIJALOGU SA SAVREMENOŠĆU - Mladen Matić (A Priori)
Autor u ovom radu pokazuje jedan od načina na koji se može interpretirati mit o Dionisu i Zagreju. S tim u vezi, rad predstavlja izvorna pojavljivanja ovog svojevrsnog božanstva, ali tim izvornim pojavljivanjima se pristupa iz perspektive savremenosti. Konkretnije, autori koji su u opticaju su Niče, Kami, Valdenfels, Bart itd. Nit vodilja koju autor prati u ovom radu tiče se upravo „nevremenitosti“ pojma stranog. To ne govorimo kao negativnu karakteristiku, niti kao pozitivnu, već karakteristiku lišenu vrednosnih odrednica. Autor detektuje da se pojam stranog može iščitavati iz antike i to iz različitih pojava Zagreja i Dionisa. Važno je naglasiti da se takva slika dobija tek pošto se uspostave veze između pomenutih pojavljivanja. Misliti strano onda postaje neizbežno kada se pomisli na Dionisa i/ili Zagreja. Jedan od ključnih momenata u toj povezanosti različitih pojavljivanja ovog božanstva jeste smrt Zagreja, odnosno rođenje Dionisa. U tom smislu i naslov rada prosijava. Upravo taj momenat se čini kao krucijalan za razumevanje afirmacije života, a kroz tu afirmaciju života onda i samo strano. Autor pristupa iz savremene perspektive u pokušaju da dati mit uobliči novim ruhom.