Nowy humanizm czy posthumanizm? Aspekty etyczno-prawne legalizacji eutanazji na świecie w latach 2000-2015 - Andrzej Kobyliński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Głównym celem tego artykułu jest przedstawienie dyskusji dotyczącej eutanazji, która dotyka fundamentalnych aspektów życia człowieka: podstaw ludzkiej godności, sensu bólu i cierpienia, rozumienia zycia wiecznego, wartości i jakości życia itp. Wszystko wskazuje na to, że proces legalizacji eutanazji będzie postępował w najbliższych dziesięcioleciach. Dziś potrzebny jest nowy paradygmat bioetyki, zbudowany na nowym humanizmie, który pozwoli na adekwatną analizę fenomenów śmierci, cierpienia i umierania. Ten nowy paradygmat może być efektywnym narzędziem w dyskusji nad śmiercią na życzenie.