İlköğretim Birinci Kademe Öğrencilerinin Giysi Tercihleri ve Giysi Satın Alma Davranışlarına Etki Eden Faktörler - Saliha Ağaç; Hatice Harmankaya (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim birinci kademede öğrenim gören öğrencilerin giysi tercihlerini, giysi alımlarındaki seçimlerini ve giysi satın alma davranışlarına etki eden faktörleri belirlemektir. Araştırma kapsamında Ankara’da bulunan özel ve devlet okullarının ilköğretim kademesinde öğrenim gören, 7–11 yaşaralığındaki 220 öğrenciye anket uygulanmıştır. Anket uygulamasısonucu elde edilen veriler, okul değişkeni dikkate alınarak çapraz tablolarda verilmişve değişkenler arasındaki istatistiksel ilişkinin analizi için χ² analizi yapılmıştır. Bulgulara göre, 7–11 yaşarasındaki özel ve devlet okulu öğrencileri giysi alışverişini aileleri ile birlikte yapmaktadır. Alışverişte öğrencilerin tercihlerine en fazla annenin etkili olduğu ve okul türü fark etmeksizin öğrenciler için ihtiyaç duyulduğunda alışverişyapıldığıbelirlenmiştir. Giysilerde tercih edilen renkler açısından bakıldığında en fazla mavi renk öne çıkmıştır. Giysi alışverişlerinde öğrencilerin giyinip soyunma konusunda düğme iliklemede yardıma ihtiyaç duydukları, en rahat fermuarıkullandıklarıortaya konmuştur. Bu araştırmanın sonuçları, öğrencilerin kıyafet alımlarındaki seçimlerini kontrol açısından giyim sektörü ve özellikle aileler için önemlidir.