Символіка простору в романі Артема Чеха «Район "Д"» - Діана Підбуртна (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï)
Дослідження простору є надзвичайно актуальним для пострадянської літератури, адже, за словами Ярослава Поліщука, віртуальне топографування, що здійснюється зокрема через засоби художньої літератури, є важливим для консолідації населення, бо етноси та території спочатку народжуються в головах, а потім позначаються на мапах. У статті зосереджено увагу на просторовій символіці роману Артема Чеха «Район “Д”». Предметом є елементи простору, їхнє значення та вплив на персонажів твору. Поставлена проблема полягає у класифікації просторових образів, через які автор передає культурні та соціальні реалії пізнорадянської та ранньонезалежної України. Для її вирішення було взято класифікацію освоєного простору Марка Оже, яка включає в себе місця (реляційні, пов’язані з соціальною та індивідуальною ідентичністю напряму) й не-місця (транзитні, такі, де людина з’являється спорадично і довго не затримується). Символічне осмислення простору в романі Артема Чеха «Район “Д”» відбувається в межах категорій «свій» / «чужий», на основі яких і було згруповано всі просторові образи. Застосовано методи текстуального та аспектного аналізу, зокрема розглянуто взаємозв’язок просторових образів з характерними особливостями урбаністичного середовища та їх впливом на життя та ідентичність персонажів та персонажок. Основними результатами є висвітлення того, як міський простір стосується соціальних проблем, особистісних пошуків персонажів і внутрішніх та зовнішніх конфліктів, через які вони проходять. Новизна дослідження полягає в аналізі українського провінційного міського простору в романі Артема Чеха як складної екосистеми, елементи якої не можна потрактувати однозначно. Особлива увага приділена образу дому, який у романі постає суперечливим і доволі віддаленим від усталених характеристик надійності та безпеки, з яким його звикли асоціювати. Більш глибокий аналіз просторової символіки в сучасних українських романах та її зв’язок із національною ідентичністю та соціальними змінами є перспективним для подальших досліджень.