Meslek Liselerinde Tekstil Konfeksiyon Programının Seçimini Etkileyen Faktörler Ve Programa Talep Oranı Konya, Karaman Ve Aksaray İlleri Örneği - Şerife Mızrak; Elif Şenel (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türkiye’de uzun yıllardır faaliyet gösteren tekstil konfeksiyon sektörünün yükselişi, günümüzde çok büyük boyutlara ulaşmıştır. Ülkemizin bu sektörde büyük coğrafyalarla yarıştığıherkesçe bilinmektedir. Son yıllarda tekstilin özel sektördeki yerinin günden güne genişlemesi aynıoranda değişimi de beraberinde getirmiştir. Bu da gözleri değişimin tek anahtarıolan eğitime çevirmişdolayısıyla Türk eğitim sistemindeki tekstil konfeksiyon programına hak ettiği ilginin gösterilmesi gerekliliğini doğurmuştur. Bu çalışmada Konya, Karaman ve Aksaray illerinde tekstil konfeksiyon programıuygulayan Anadolu Meslek Liseleri, Anadolu Kız Meslek Liseleri ve Kız Meslek Liselerinde, öğrencilerin bu alanıseçmesinde etkili olan faktörler ve alana talep oranının araştırılmasıamaçlanmıştır. Araştırmada tarama modeli uygulanmış; önce kaynak taramasıve internet kanalıyla liselerde tekstil konfeksiyon eğitimi ile ilgili temel bilgilere ulaşılmıştır. Daha sonra öğrencilere, alan seçiminde etkili olan faktörleri tespit etmeye yönelik bir anket bilgi formu uygulanmışve alana talep oranının belirlenmesi amacıyla araştırma kapsamındaki okulların müdürleri ile görüşmeler yapılmıştır. Ortaya çıkan bütün bulgular yüzde ve frekans hesaplarıyla tablo ve grafiklere dökülmüştür. Bazıfaktörlerin birbirleriyle olan ilişkisini ortaya koymak amacıyla bu faktörler arasında x2 khi - kare testi uygulanmışve buradan çıkan sonuçlar da tablolara aktarılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre tekstil konfeksiyon programının seçimini etkileyen birçok faktör tespit edilmiştir. Bu faktörleri genel olarak; yakın çevre, dışçevre, tekstil konfeksiyon simgeleri, tekstil konfeksiyon programının çeşitli yönleri, alt bölümleri, bazımesleki/akademik ve duygusal nedenler, okulların sağladığırehberlik hizmeti, Türkiye’de ve dünyada bu alanda tanınmışönemli isimler, tekstil konfeksiyon programının yurt dışındaki konumu şeklinde gruplandırmak mümkündür. Aynızamanda öğrencilerin anne-babalarının meslek gruplarıda bu faktörler arasında sayılabilir. Ayrıca ilgili liselerde tekstil konfeksiyon programına olan talebin; alan seçimi yapmışöğrenci mevcudunun %17.5’ine tekabül ettiği belirlenmiştir. Bu okullarda tekstil konfeksiyon alanıyla beraber birçok programın uygulandığıgöz önüne alınırsa bu oranın oldukça iyi olduğu söylenebilir.