ФЕСТИВАЛЬ АНІМАЦІЇ В СУЧАСНОМУ УКРАЇНСЬКОМУ КУЛЬТУРНОМУ ПРОСТОРІ - Ксенія Дмитрівна Мараховська (Культура і мистецтво у сучасному світі)
Мета статті — осмислення фестивалів анімації як важливого складника культурного простору сучасної України та потужного фактору розвитку світового й вітчизняного анімаційного мистецтва. Методологія дослідження. Використано аналітико-синтетичний метод, що дав змогу з’ясувати специфіку й напрями розвитку наймасштабніших світових та вітчизняних фестивалів анімації; завдяки методу узагальнення систематизовано інформацію щодо аніма-фестивалів та здійснено їхній багатоаспектний реферативний огляд. Наукова новизна полягає в тому, що вперше виділено й проаналізовано наймасштабніші світові та вітчизняні анімаційні фестивалі, висвітлено їхню специфіку. Фестивалі анімації розглядаються як своєрідний індикатор розвитку сучасної культури. Висновки. Подано визначення культурного простору як простору функціонування фестивалю анімації, виділено сутнісні риси фестивалю як культурного феномену. Встановлено, що фестиваль є святковим періодичним заходом, з елементами урочистості та змагальності, кінцевою метою якого є демонстрація здобутків, творчій обмін, професійна комунікація. Фестивалі різняться спрямуванням, тематикою, програмами. Важливою рисою фестивалю є наявність єдиної ідеї, тематики та програми. Узагальнено й систематизовано інформацію щодо анімаційної фестивальної діяльності в Україні і світі. Світові й вітчизняні фестивалі анімації осмислено з позиції особливостей та напрямів їхнього розвитку, нових технік і прийомів. Зроблено висновок, що попит на фестивалі анімації щороку зростає. Фестивалі анімації мають потужний культурний і мистецький потенціал: вони демонструють нові тенденції та мистецькі новації; дозволяють уникнути ізольованості мистецтва; надають авторам змогу виставити свої творіння на огляд глядачів та експертів; забезпечують творчу та професійну комунікацію. Зазначено, що аніма-фестивалі є потужним каталізатором креативного процесу та сприяють створенню середовища для подальшого розвитку й популяризації мистецтва анімації.