СУДСКИ ПОСТУПАК У АНГЛОАМЕРИЧКОМ ПРАВНОМ СИСТЕМУ - Ђурица Крстић (Српска правна мисао)
У англоамеричком праву судски поступак (процедуре) обухвата следеће области: грађански поступак, кривични поступак, доказни поступак и сукоб закона. У америчкој грани овог правног система, а нарочито на локалном нивоу – у праву појединих држава-чланица САД, процесно право у почетку се прилагођавало поступку који је постојао у Енглеској – колевци common lаw-а – које је представљало мешавину правила која је утврђивао суд, судских одлука, обичаја и ретких писаних закона. Крутост и формализам оваквог система довели су до потребе за исцрпнијим законодавним регулисањем. Прва карактеристика судског поступка англоамеричког система је контрадикторни пре но истражни карактер парничења, што мотивише адвокате да делују као енергични борци у презентирању својих предмета. То је доприносило и одржавању традиције испитивања сведока уз коришћење момента изненађења и могућности постављања најразноврснијих питања. Судија притом има релативно пасивну улогу, јер делује само као арбитар и не предузима сопствено истраживање случаја.