Walentego Skorochoda Majewskiego zmagania z sanskrycką terminologią gramatyczną - Monika Nowakowska (Poradnik Językowy)
Artykuł jest efektem współpracy przy tworzeniu Słownika historycznego terminów gramatycznych (SHTG), na rzecz którego przeprowadzono ekscerpcję terminów z dwóch publikacji Walentego Skorochoda Majewskiego (1764-1835), będących pierwszymi w polszczyźnie opisami gramatyki języka sanskryckiego. Dzięki zbiorom i strukturze SHTG uzyskano pełniejszy obraz kontekstu terminologii gramatycznej w owym czasie, a pogłębione badanie źródeł Majewskiego w innych językach europejskich oraz kwerenda materiałów polskojęzycznych dotyczących jego życia i aktywności badawczej pozwoliły rzucić na nie nowe światło oraz skorygować niektóre błędne informacje na ten temat. W analizie ekscerpowanego materiału skupiono się na kilku reprezentatywnych zagadnieniach charakterystycznych dla tradycji gramatycznej sanskrytu oraz na szerzeniu się jej znajomości w Europie na początku XIX wieku, ukazując rozwój europejskiej wiedzy językoznawczej i porównawczej ujawniający się w pracach Majewskiego.