Belli eğitim disiplinleri sigara alışkanlığı ve muhtemel uyku bruksizminin gelişiminde bir risk faktörü müdür? Üniversite öğrencilerinde bir çalışma - Nurbengü Yılmaz; Melike Koraltan; Defne Yeler; Hasan Yeler; Yener Ünal (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı eğitim disiplinlerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinde, eğitimin sigara alışkanlığı ve muhtemel uyku bruksizmi eğilimine olan etkisini ve varsa sigara ve muhtemel uyku bruksizminin ilişkisini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler:Çalışma, Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’na 2012- 2014 tarihleri arasında başvuran, 17-34 yaş aralığında 262’si kız (%57) ve 195’i (%43) erkek olmak üzere 457 üniversite öğrencisinin doldurduğu formlar üzerinden retrospektif olarak yürütüldü. Bu formlarda öğrencilerin, sosyodemografik bilgileri, okudukları bölüm, sigara alışkanlığı ve muhtemel uyku bruksizm varlığına yönelik sorulara verdikleri cevaplar kaydedildi. Bulguların istatistiksel değerlendirilmesi SPSS. 20 programında ki-kare analizi kullanılarak yapıldı. Bulguların istatistiksel değerlendirilmesi SPSS. 20 programında ki-kare analizi kullanılarak yapıldı.Bulgular:Sigara alışkanlığı mühendislik bölümü öğrencilerinde ve erkeklerde anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). Sigara kullanan öğrencilerde muhtemel uyku bruksizmi görülme sıklığı yüksek olsa da bu fark anlamlı değildi (p>0.05). Cinsiyet ve eğitim disiplinlerinin muhtemel uyku bruksizmiyle arasında anlamlı bir ilişki yoktu (p>0.05). Sonuçlar:Eğitim disiplinlerinin sigara alışkanlığında etkisi bulunurken, muhtemel uyku bruksizmi üzerinde bu etki görülmemiştir. Anahtar Kelimeler:bruksizm, fakülte, sigara alışkanlığı, üniversite öğrencisi.