İBN HALLİKÂN'DA SELÇUKLU BİYOGRAFİLERİ - I - H. İbrahim GÖK (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
İbn Hallikân, XIII. yüzyılda yaşamış meşhur biyografi yazarlarından biridir. Onun Vefeyâtü'l-A'yân adlı eseri, biyografi alanında yazılmış en yetkin eserlerden biridir. İbn Hallikân, kendinden önce bu türde yazılmış ilk örnekleri oluşturan tabakât kitaplarını göz önünde bulundurarak, bunların içeriğini genişletip geliştirmek suretiyle eserini ansiklopedik bir sözlük hâline getirmeyi başarmıştır. Vefeyâtü'l-A'yân, İslâm coğrafyasında yaşayan meşhur kişilerin hayatlarını anlatır. Onların eserlerinden bahseder, doğum ve ölüm tarihlerini verir, başlarından geçen meşhur olayları anlatır. Peygamber ve sahabenin hariç tutulduğu eserde, müellif kendi zamanına kadar olan bu meşhur kişileri ele alır. Vefeyâtü'l-A'yân, Selçuklu dönemi Türk tarihi açısından da son derece kıymetli kayıtlar ihtiva eder. Eserde özellikle Büyük Selçuklu sultanlarının, Selçuklu hanedanına mensup şahısların, Selçuklu komutanlarının ve dönemin diğer Türk hükümdar ve komutanlarının hayat hikayeleri yer almaktadır. Bu makalede de Vefeyâtü'l-A'yân'da yer alan bu Selçuklu sultanlarına âit biyografik kayıtlar Arapçadan tercüme edilerek ilgili kaynak ve araştırmalarla mukayese edilmek suretiyle değerlendirmeye tâbi tutulmuştur.