Određivanje jednoosne tlačne čvrstoće vapnenaca - Doris Vračević; Sanja Dugonjić Jovančević; Josip Peranić; Marko Hodanić (Zbornik Radova)
Najčešće korišten parametar u stijenskom inženjerstvu je jednoosna tlačna čvrstoća (UCS). Često se procjenjuje na terenu ili pomoću korelacija s indeksom čvrstoće u točki predloženih od strane različitih istraživača za određen tip stijene. Istraživanja prikazana u radu uključuju terenska ispitivanja jednoosne tlačne čvrstoće Schmidtovim čekićem i laboratorijskog ispitivanja indeksa čvrstoće opterećenjem u točki na uzorcima vapnenačkih stijena. Rezultati procijenjenih UCSa uspoređeni su s laboratorijskim ispitivanjem jednoosne tlačne čvrstoće na uzorcima vapnenaca, uzetih sa iste lokacije, kako bi se usporedili rezultati za odgovarajući UCS vapnenačkih stijena. Ovi rezultati mogu pridonijeti boljoj procjeni lokalnih projektnih parametara kada određivanje točne vrijednosti UCS u laboratoriju nije moguće, no ne i usvajanju vrijednosti dobivenih analizom slučajeva iz ostatka svijeta.