PARADAN SIFIR ATMANIN GEREKÇELERİ, SONUÇLARI VE TÜRK LİRASINA İADE-İ İTİBAR - Mehmet Alagöz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Paradan sıfır atma operasyonu, yüksek kronik enflasyon yaşayan ülkelerin tamamında karşılaşılan bir uygulamadır. Ülkelerin genellikle istikrar programlarının sonucunda uyguladıklarısıfır atma operasyonları, ulusal paraya itibar sağlama ve fonksiyonlarınıyerine getirme özelliği kazandırmaktadır. Ancak bu tür uygulamaların tamamının başarılıolmasımümkün değildir. Bu tür uygulamalar, doğru ve zamanında para-maliye ve yapısal politikalarla desteklenmez ise başarıelde edilememektedir. Ayrıca siyasal otoritenin kararlılığıve insanların yeni para birimini benimsemesi ve sahip çıkmasıgerekmektedir.