Tehno-ekonomska analiza projekta vetroparka - Miloš Ječmenica; Đorđe Lazović (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Pored ispunjenosti uslova odabira optimalne lokacije poput geografske lokacije, meteoroloških parametara, kao i uslova za priključenje na elektroenergetsku mrežu, tehno-ekonomska analiza predstavlja značajan aspekt prilikom planiranja, razvoja i eksploatacije projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije. Konkretno, na primeru vetroparka u Republici Srbiji prikazana je tehno-ekonomska analiza sa osnovnim pokazateljima isplativosti i opravdanosti investicije. Kroz ove pokazatelje sprovedena je analiza investicije vetroparka ukupne instalisane snage 150 MW priljučenog na prenosnu mrežu. Cilj sprovedene analize je dobijanje osnovnih finansijskih indikatora koji mogu biti značaja pri odabiru lokacije, planiranju investicije i održivoj eksploataciji ovakvih i sličnih elektroenergetskih projekta.