ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА У ЗАКОНОДАВСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Жељка Милинковић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
Експропријација као јавноправни институт са приватноправним елементима има значајну улогу сваке друштвене заједнице, јер на трагу заштите општег интереса омогућава задовољавање бројних потреба грађанства, истовремено гарантујући очување појединачних права и правних интереса. У Републици Српској, овај институт је регулисан Законом о експропријацији и посебним законима. У процесном смислу, експропријација се може посматрати кроз три основне фазе – утврђивање општег интереса, доношење рјешења о експропријацији и одређивање накнаде за експроприсане непокретности, уз које се током поступка експропријације могу (по)јавити и друге нередовне процесне дионице са важним правним посљедицама на позицију странака у поступку. У раду ће с тим у вези бити нарочито анализирани поједини ставови из судске праксе.