عدالت هویتی و اقلیت‌های فرهنگی نقد و بررسی کتاب شهروندی چندفرهنگی اثر ویل کیملیکا - شهاب دلیلی; مجتبی مقصودی (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
چگونه با افرادی که به‌لحاظ فرهنگی متفاوت‌اند می‌‌توان رفتاری برابر و عادلانه داشت؟ عدالت رفتاری درقبال گروه‌‌های فرهنگی متفاوت چه ویژگی‌‌هایی باید داشته باشد؟ آن‌‌گاه که لازم باشد درخصوص عدالت هویتی میان اقلیت‌‌های فرهنگی تصمیم‌‌گیری و سیاست‌گذاری کلانی در سطح حاکمیت صورت گیرد، بر ابعاد پیچیدة این وضعیت بیش‌ازپیش افزوده می‌‌شود. از گذشته‌‌های دور اقلیت‌‌های فرهنگی در میانة مرزهای سیاسی حضور داشته‌‌اند و امروزه به‌سبب مهاجرت‌‌های گسترده و گسترش وسایل ارتباطی بر تقابل‌‌ها و تضارب‌‌های فرهنگی این گروه‌‌ها با جامعة اکثریت افزوده شده است. درمقابل مطالبات حقوقی اقلیت‌‌های فرهنگی، اندیشمندان متعددی با رویکردهای متفاوتی به ارائة راه‌‌کارهایی پرداخته‌‌اند. ویل کیملیکا به‌منزلة متفکری لیبرال در کتاب شهروندی فرهنگی درپی تشریح انواع گروه‌‌های فرهنگی و اقسام مطالبات حقوقی ایشان است. کیملیکا در مواجهه با مطالبات حقوقی اقلیت‌‌های فرهنگی و سیاست‌گذاری دراین‌خصوص به گذشتة تاریخی این گروه‌‌ها، مطالبات حقوقی امروزین آن‌ها، و نتایج مترتب بر تحقق مطالبات حقوقی ایشان اشاره دارد. یافته‌‌های این پژوهش نشان می‌‌دهد که کیملیکا با تفکیک بین اقلیت‌‌های قومی و ملی درصدد ارائة سیاست‌گذاری‌‌هایی درجهت حفاظت بیرونی و درونی از این گروه‌‌هاست و هدف از این حفاظت را جلوگیری از بی‌‌عدالتی‌‌های درونی و بیرونی نسبت به این اقلیت‌‌ها بیان می‌کند.