Hıristiyan Erken Döneminde Kilise Babalarının Kilise Hakkındaki Temel Görüşleri - Mustafa Güre (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Kilise, Hıristiyan ilahiyatının temel kavramlarından biridir. Günümüzde Hıristiyan geleneğinde “vaftizli ve aynı temel Hıristiyan değerlerini benimsemiş insanların oluşturduğu cemaat veya topluluk” şeklinde tanımlanma imkânı olan kilise kavramının köklerinin Eski Ahit’te olduğu kabul edilmektedir. Kilise kavramının tarih boyunca farklı kullanımları olmuştur. Kavram, Hıristiyanlığın ortaya çıkışıyla birlikte bu dine mensup kişilerin oluşturduğu topluluğu tanımlamada kullanılmaya başlanmıştır. Hıristiyanlığın erken dönemlerinden itibaren kilise kavramı hakkında, “kilise babası” adı verilen ve dini meselelerde otorite oldukları kabul edilen kişiler tarafından pek çok eser kaleme alınmıştır. Bu bağlamda makalede, kilise babaları tarafından kaleme alınmış eserlerin İngilizce çevirilerinden ve kendilerini konu alan çalışmalardan faydalanılarak kilise kavramına yaklaşımları incelenmiştir. Onların kilise kavramı hakkındaki görüşleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları, bunların nedenlerini, konuyu açıklarken önem verdikleri noktaları ve vaftiz hakkındaki görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Deskriptif yöntemin kullanıldığı makalede kilise babalarının kilise kavramı etrafında şekillenen görüşleri ortaya konduktan sonra bunlar hakkında analiz ve tespitler yapılmıştır. Bu tespit ve analizlerde kültürel, tarihsel ve dönemsel şartların yanında kilise babalarının şahsi özelliklerinin kilise kavramının tanımlanmasında ne denli etkili olduğu açıklanmaya çalışılmıştır.