Павле Васић као историчар костима - Draginja Maskareli (Књижевна историја)
У 2023. години навршило се три деценије од смрти Павла Васића, српског сликара, историчара уметности, ликовног критичара и универзитетског професора. Део његових професионалних интересовања био је везан за историју одеће – костима. Успостављању и развоју ове дисциплине у Србији Васић је допринео као професор на Факултету примењених уметности у Београду и аутор више књига и многих научних радова. Кроз одабране публикације из богатог опуса Павла Васића овај рад има за циљ да мапира теме из области историје одеће којима се бавио у својој истраживачкој и педагошкој пракси, као и да ревалоризује његов методолошки приступ, стављајући у фокус систематизацију и интерпретацију чињеница везаних за одевање у Србији и на западном Балкану у рано модерно и модерно доба.