Covid 19 Pandemi Sürecinin Gençlerin Fiziksel Aktivite Sürelerine Olan Etkisinin Araştırılması - Rabia Koca; Zeliha Fazlıoğulları (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Üniversite öğrencilerinin Covid 19 pandemi öncesi ve sürecinde fiziksel performanslarındaki değişimini ve bu değişimin cinsiyete ve yaş gruplarına göre farklılıklarını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Covid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla kapanan ve evde kendilerini izole eden üniversite öğrencilerine Google documents aracılığıyla online olarak anket çalışması şeklinde yapıldı. Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde öğrenim gören ve gönüllü öğrencilerden yaşları 18 ile 25 arasında değişen rastgele 220 öğrenci katıldı. Ancak; çeşitli sağlık problemleri bulunan 20 öğrenci çalışma dışında bırakıldı. Bulgular: Pandemiden öncesine göre gençlerin pandemi süresince anlamlı derecede daha fazla uyudukları belirlendi (p=0,05). Ortalama günlük yürüyüş sürelerine baktığımızda hem pandemiden önce hem de pandemi süresince erkeklerin ortalama günlük yürüyüş süresi kadınlardan anlamlı oranda daha fazladır (p<0,05). Gençlerin yürüyüş süreleri pandemi esnasında, öncesine göre bakıldığında anlamlı oranda azalmıştır (p=0,000). Günlük ortalama yatarak ve günlük ortalama oturarak geçirilen zamana baktığımızda pandemi öncesinde de sonrasında da cinsiyetler ve yaş grupları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). İki süreç arasında günlük hafif düzeyde ve ağır düzeyde yapılan aktivite süresinde fark yokken (p>0,000), orta düzeyde aktivitede geçirilen süre anlamlı olarak azalmıştır (p=0,000). Sonuç: Covid 19 pandemisi devam ederken azalan fiziksel aktivitelerin, toplum sağlığındaki etkisini düşünerek en kısa sürede artırılması amaçlanmalıdır. Bu amaçla da ilgili süreç içerisinde ev temelli aktiviteler insanların formda ve sağlıklı kalmasını sağlamak için en önemli fırsatlardır.