Miscellanea to the relation between notions of "organization" and "institution" - Julian Daszkowski (Contemporary Economics)
Historycy gospodarki bardzo wyraźnie podkreślają, że od połowy XIX wieku organizowanie komercyjnych przedsiębiorstw i zarządzanie nimi stało się nowym1 i specyficzny m2 obszarem powszechnego działania w gospodarce, przynosząc sukcesy nie jednokrotnie większe od tych, które wynikały z postępów techniki3. Z te go powodu oprócz pojawienia się nowych nazw i pojęć, nastąpiły także liczne zmiany i modyfikacje w sposobach oraz okolicznościach używania słów na oznaczenie nowych zjawisk lub relacji między nimi. Tak na przykład nazwa „organizacja" w znaczeniu rzeczowo-atrybutowym4 zaczęła być używana zamiennie z nazwami „przedsiębiorstwo", „osoba prawna", „korporacja", „spółka", a nawet „firma". Jest to istniejący do dziś językowy zwyczaj, w którym różne nazwy są traktowane jako stylistyczne warianty symbolizujące tą samą treść.