Değişik Varyans Oranlı Normal Populasyonlardan Alınan Değişik Örnek Genişliğindeki İki Örnekte Student-t, Welch ve Ayıklanmış-t Testlerinin Uygulanması ile Elde Edilen I. Tip Hata ve Testin Gücü - Ensar Baspınar (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada, değişik varyans oranl ı populasyonlardan al ı nan iki örnek ortalamas ı aras ı ndaki fark ı n Student-t, Welch ve %5 ay ı klama uygulanmış Ay ı klanm ış-t Testleri ile kar şı laşt ı r ı lması sonucu elde edilen I. Tip hata olası l ı kları ve testin gücü ele al ı nm ışt ı r. Bu amaçla, populasyon ortalamalar ı arası ndaki farklar Si=0.0,1.0,1.5,2.0 standart sapma olacak şekilde 10000 simülasyon denemesi yap ı lm ışt ı r. Her bir simülasyon denemesinde söz konusu populasyonlardan, örnek genişlikleri eşit ve farkl ı olan örnekler al ı nm ış ve bu örneklere söz konusu testler uygulanarak gerçekleşen I. Tip hata olas ı l ı kları ve testlerin gücü ampirik olarak elde edilmi ştir. Sonuçta, örnek geni şliklerine bağl ı olarak populasyon varyanslar ı homojen oldu ğ unda her üç test, populasyon varyanslar ı heterojen olduğ unda ise Welch ve Ay ı klanm ış-t Testlerinin daha güvenilir olduğ u görülmüştür. Ayr ı ca örnek genişlikleri artt ı kça söz konusu testlerden özellikle Welch ve Ay ı klanmış-t Testlerinin populasyon varyanslar ı n ı n heterojenliğinden fazla etkilenmedi ği de gözlenmiştir.