КІБЕРРИЗИКИ У ФІНАНСОВІЙ ТА БАНКІВСЬКІЙ СИСТЕМІ: АНАЛІЗ ПРЯМИХ І СИСТЕМАТИЧНИХ ВТРАТ - Halyna Kryshtal; Mariia Samofalova; Lіudmyla Sakhno; Vita Fedyna; Tetiana Mokiienko; Maryna Yermolaieva (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики)
Стаття присвячена дослідженню впливу кіберризиків на банківський сектор і фінансову систему, зокрема на економічну стабільність країни. Визначено ключові фактори, що сприяють виникненню кіберзагроз, а також розглянуто методи їх мінімізації на рівні окремих фінансових установ. У процесі дослідження автори розглянули модель, що базується на аналізі прямого та систематичного впливу кібератак, з урахуванням макроекономічного розподілу й застосування леонтієвської таблиці типу «витрати-випуск», що дозволило створити об'єктивну картину економічних втрат на рівні всіх секторів економіки, а не лише на рівні окремих підприємств. Автори запропонували підхід до оцінки втрат через зниження вартості нематеріальних активів і операційних ризиків, що є важливим для точного визначення наслідків для фінансової системи, банківського сектора та конкурентоспроможності кожного окремого банку. Зниження доходів через зменшення доходності та недоотриманий прибуток — це також критичні фактори, які важливо враховувати при розрахунках. Закцентовано увагу на розвитку міжнародних стандартів для кібербезпеки, а також надано рекомендації щодо активного менеджменту ризиків, зокрема через уникнення, зменшення та перенесення ризиків, що є важливим для практичного застосування результатів дослідження в бізнесі та державному управлінні. Автори довели, що перспективи для подальших досліджень у галузі кібербезпеки, включаючи аналіз впливу кіберризиків на макроекономічну стабільність, прогнозування наслідків кібератак для ВВП та фінансової стабільності, а також удосконалення механізмів взаємодії між державними й приватними структурами, є надзвичайно актуальними. Дослідження має практичну цінність для розробки стратегій захисту від кіберзагроз і може бути корисним для політиків, регулятора і бізнес-лідерів, що прагнуть забезпечити кібербезпеку економічної інфраструктури.