Üniversite Öğrencilerinin Üniversite Yaşamına Uyum ile Benlik Ayrımlaşması Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Pınar Çetiner; Abdullah Mert (Sakarya University Journal of Education)
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde üniversite yaşamına uyum düzeyi ile benlik ayrımlaşma düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden %68 kadın (189 kız öğrenci) ve %32 erkek (87 erkek Öğrenci) olmak üzere toplam 276 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Bu çalışma, ilişkisel tarama yöntemine göre yapılmıştır. Araştırmada, katılımcıların benlik ayrımlaşma düzeyini belirlemek için “Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği (BAÖ)” ve Üniversite yaşamına uyum düzeyini belirlemek için “Üniversite Yaşamına Uyum Ölçeği” (ÜYUÖ) kullanılmıştır. Analizler SPSS 23.0 paket programı aracılığıyla .05 ve .01 anlamlılık düzeyinde analizler yapılmıştır. Elde edilen veriler korelasyon ve doğrusal regresyon ile test edilmiştir. Araştırma bulgularında üniversite yaşamına uyum ve benlik ayrımlaşması değişkenlerinin cinsiyete göre anlamlı olarak farklılaşmadığı ortaya çıkmıştır. Üniversite yaşamına uyum ile benlik ayrımlaşması arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı düzeyde bir ilişki görülmüştür. Buna göre üniversite öğrencilerinin benlik ayrımlaşma düzeyi arttıkça üniversite yaşamına uyum düzeylerinin arttığı söylenebilir. Üniversite öğrencilerinde benlik ayrımlaşmasının üniversiteye yaşamına uyum düzeyinde pozitif yönlü yordayıcı rolünün olduğu tespit edilmiştir. Bu da öğrencilerin üniversiteye yaşamına uyum düzeylerinin benlik ayrımlaşması ile açıklandığı ifade edilebilir.