Türkiye'de Çiftçi ile Köylüleri Topraklandırma Söylemleri ve Uygulamaları (1923-1939) - Erdal AKBAŞ (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Toprak reformu veya daha özel tabirle, çiftçi ve köylüyü topraklandırma düşüncesinin realiteye geçtiği yıl 1945 olmakla beraber; Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu ve bu kanunun çıktığı yıldaki Türkiye’nin siyasi, toplumsal ve ekonomik yapısı bu makalenin sınırını aşmaktadır. Bu makalede, daha çok, toprak reformunun söylemsel manada 1920’li yılarda çok fazla gündemde olmamasının ve özellikle 1930’lu yılların ikinci yarısından itibaren de gündeme gelmesinin düşünsel ve politik nedenleri araştırılacaktır. Araştırma yapılırken döneme ait gazete, dergi, konuyu doğrudan veya dolaylı olarak anlatan eserler ile arşiv belgeleri incelenmiştir.