Den usynlige understrøm<subtitle>Migration og tilhørsforhold blandt Færøernes LGBT+-minoriteter</subtitle> - Firouz Gaini (Tidsskrift for Kjønnsforskning)
I denne artikel beskrives og analyseres færøske LGBT+-minoriteters position i det nordatlantiske øsamfund fra efterkrigstiden og frem til i dag. Færøerne bliver indimellem kategoriseret som en nordisk «undtagelse» i debatten om beskyttelse af minoriteters rettigheder og ligestillingspolitik: Hvordan skal denne forestilling forklares? Formålet med artiklen er først og fremmest at præsentere en kritisk diskussion af LGBT+-minoriteters migration mellem Færøerne og Danmark – med København som center for den færøske diaspora – ud fra et teoretisk blik, der kombinerer viden og begreber fra tværfaglige køns- og øsamfundsstudier. Artiklen bidrager til en rigere og mere nuanceret forståelse af seksuelle minoriteters positioner og kulturelle strategier i små og relativt isolerede øsamfund i tider med store samfundsændringer. Artiklen baserer sig på fire biografiske (kvalitative) interviews og en stor mængde data fra færøske medier – aviser, tidsskrifter, dokumentarfilm og så videre. Artiklen indgår i forfatterens omfattende antropologiske forskning fra Færøerne, der især har bidraget med viden om identitet, køn/maskulinitet og sociale transformationer i øsamfund.