Криміналістична характеристика самовільного залишення поля бою або відмови діяти зброєю - A. I. Kuntii (Аналітично-порівняльне правознавство)
Наукову статтю присвячено висвітленню питання криміналістичної характеристики самовільного залишення поля бою або відмови діяти зброєю, зокрема її кількісному, якісному складу та взаємозв’язку елементів. Підкреслено важливість вивчення криміналістичної характеристики самовільного залишення поля бою або відмови діяти зброєю, як одного з елементів методики розслідування, адже така містить важливу для висунення версій і вибору найбільш оптимальних методів розслідування цього виду кримінального правопорушення. Запропоновано позицію, що основних елементів криміналістичної характеристики самовільного залишення поля бою або відмови діяти зброєю, що включатиме відомості про: спосіб кримінального правопорушення; обстановку; особу злочинця. Встановлено, що особою злочинця досліджуваного нами кримінального правопорушення, може бути лише військовослужбовець та прирівняні до них особи, визначені у ч. 2 ст. 402 КК України, який виконуючи наказ командира про ведення бою щодо відсічі та стримування збройної агресії, не виконуючи наказ чи порушуючи його виконання самовільно залишає ділянку, на якій ведеться бій або всупереч наказу, вчиняє відмову діяти зброєю чи її застосуванню. До обстановки самовільного залишення поля бою або відмови діяти зброєю, ми відносимо час, місце та обставини кримінального правопорушення, а також причини та умови його вчинення, а також наслідки кримінального правопорушення. Встановлено, що місцем досліджуваного кримінального правопорушення буде безпосередньо поле бою, яке власне військовослужбовець самовільно залишив, або на якому відбулася відмова діяти зброєю. Презюмовано, що способом вчинення досліджуваного нами виду кримінального правопорушення є виключно самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю, всупереч наказів військового командування, щодо ведення бою. З врахуванням поняття бойової обстановки, надано авторське визначення поля бою, під яким слід розуміти ділянку місцевості, морський, річковий чи повітряний простір, де в бойовій обстановці, ведеться бій, визначених законодавчими, підзаконними нормативно-правовими актами, а також наказами військового командування, що здійснює відсіч та стримування збройної агресії на даній ділянці, що також встановлює час початку та закінчення бою. Запропоновано законодавчі зміни до Кримінального Кодексу України, зокрема що стосуються кримінальної відповідальності за самовільне залишення поля бою або відмови діяти зброєю. Встановлені кореляційні зв’язки між елементами криміналістичної характеристики досліджуваного нами виду кримінального правопорушення: особа злочинця-обстановка-спосіб вчинення злочину.