ORGANIZOVANI KRIMINAL: NEVOJNA PRETNJA NACIONALNOJ BEZBEDNOSTI - Zoran Malibasic (Srpska Politička Misao)
Kroz čitavu istoriju, primarna pretnja po bezbednost jedne države dolazila je od strane vojnih potencijala suprotstavljenih država ili vojnih koalicija. Poslednje dekade donose nam izmenjene okolnosti, u kojima je sve veća pretnja po nacionalnu bezbednost kreirana od strane nedržavnih aktera. Ovaj rad u prvi plan ističe negativne efekte organizovanog kriminala, koji predstavlja osnovnu nevojnu pretnju po nacionalnu bezbednost, te konstantnu i slojevitu opasnost koju je izuzetno teško prepoznati i na nju adekvatno reagovati. Organizovani kriminal predstavlja kompleksnu pojavu u savremenom društvu ne samo po širokom spektru pojavnih oblika oličenih u brojnim krivičnim delima, već i zbog činjenice da njegovo delovanje proizvodi direktne negativne posledice na ekonomski sistem države, samim tim i na donošenje najvažnijih državnih odluka u sferi privredno-političkih odnosa, ali i u sektoru bezbednosti. Autor analizira pojavne oblike i karakteristike savremenog organizovanog kriminala, kao i genezu ove negativne pojave sa kojima se susreću sve države sveta. Takođe, istaknuta je i multidimenzionalnost posledica koje brojni pojavni oblici organizovanog kriminala imaju po bezbednost države na nacionalnom nivou, ali i na nivou međunarodne zajednice. Konačno, istaknuta je neophodnost interdisciplinarnog pristupa u teorijskom izučavanju ove negativne društvene pojave, kao i neophodnost saradnje na globalnom nivou kako bi se pasivizirali negativni efekti delovanja organizovanih kriminalnih grupa.