TÜRKİYE’DE WAGNER TEORİSİ ÜZERİNE VAR ANALİZİ (1980-2005) - Ahmet Ay (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Kamu harcamalarındaki artışın ekonomik gelişmenin sonucu olarak ortaya çıktığını ifade eden Wagner’in bu teorisi, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından çok fazla önem taşımaktadır. Bu çalışma ile Türkiye ekonomisi açısından söz konusu değişkenlerin birbirleri ile ilişkileri, VAR analizi yöntemi kullanılarak test edilmektedir. Sonuçlar, kamu harcamaları ile ekonomik büyüme arasında, uzun dönemde nedenselliğin bulunduğunu gösterirken, kısa dönemde benzer bir ilişkinin olmadığını ortaya koymaktadır.