«Kvinder, som skaper formuer». Haldningar til «kvinna» i avisene og kvinnelege næringsdrivande i Ålesund i 1865 til 1920 - Stine Stennes Hovdenakk (Heimen)
Samandrag Artikkelen ser på utviklinga i haldningar til kvinnelege næringsdrivande i aviser i Ålesund i perioden 1865 til 1920. Ved å samanlikne utviklinga for kvinnelege næringsdrivande med haldningar frå aviser frå perioden finn ein spor av ei noko meir dualistisk kvinnerolle enn tidlegare skissert om kvinna i denne perioden. Kvinner som dreiv eigne verksemder, vart gradvis meir normalisert og mindre poengtert som ein kuriositet. Dette kan sjåast som ei utviding av kvinnerolla til at kvinner òg kunne ha ein plass i det offentlege liv.