Lise Öğrencileri İle Öğretmenlerin Riskli Davranışlara İlişkin Görüşleri1 - Firdevs Savi Çakar; Özlem Tagay; Yasemin Yavuzer; Zeynep Karataş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinde sıkça rastlanan riskli davranışların öğrenciler ve öğretmen görüşlerinedayalı olarak belirlenmesidir. Bu araştırma nitel bir çalışma olup olgu-bilim çalışmasıdır. Araştırmanın verileri farklıliselerde görev yapan 59 (25 Kadın, 24 Erkek) öğretmen ile 50 (29 Kız ve 21 Erkek) lise öğrencisinden elde edilmiştir.Veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Öğrencilerden ve öğretmenlerden elde edilen veriler analiz edildiğinde hemöğrencilerin hem de öğretmenlerin riskli davranışlara ilişkin benzer görüşler taşıdıkları, öğretmenlerin sigara içme, okulkurallarına uymama ve kötü beslenmeyi; öğrencilerin ise, sigara içme, okulda şiddet- kavga etme, kötü beslenme ve okuldankaçmayı en çok gözlenen riskli davranış olarak belirttikleri ortaya konulmuştur. Bu sonuç doğrultusunda liselerde gözlenenriskli davranışlarla baş etmek için öğretmen ve öğrencilere yönelik önleyici psiko-eğitim programlarının yaygınlaştırılmasıönerilmektedir