Bir “Üst Sokak” Önerisinin Tasarım Süreci - Özgür YERLİ; Sinem ÖZDEDE; Sertaç KAYA; Simge ÖZDAL OKTAY; İrfan DURSUN (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Kamusal alanlar, bireyin ilk mekan algısını belirleyen, mekana dair deneyim ve anıları şekillendiren bir süreci tanımlamaktadır. Bu alanlar, kamu yapıları ve açık alanlar ile birlikte çevre ve sosyal davranışların sürekli etkileşim içinde olduğu mekanları temsil etmektedir. Bu çerçevede, meydanlar ile birlikte sokak ve caddeler, bireyler için yönlendirici ve birleştirici mekanlar olarak ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle, bu alanlarda yapılacak her müdahale, birey ve yapılı çevre ilişkisi üzerinde önemli etkiye sahiptir. Kamusal alana tamamlayıcı ve esnek müdahalelerde bulunmak, kolektif belleği güçlendirebileceği gibi kent kimliği ile ayrılmaz bir bütün olan ve kültürel, politik süreçlere bağlı olarak devamlı değişen bu alanların sürekliliğini de sağlayacaktır. Böylece, bilinçli tasarımlar, kentsel mekanın sürekliliğinde oluşabilecek boşluklar giderilirken, yaşanabilir ve hareketli mekanlar yaratmayı da mümkün kılmaktadır [1, 2]. Günümüzde yaygınlaşan ve önem kazanan kentsel tasarım ve peyzaj tasarımı odaklı yarışmalar, bu bütünlüğü sağlamada önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan çalışma, İsmetpaşa Caddesi kentsel tasarım projesi üzerinden, kamusal alana yönelik tasarım müdahalelerinin, farklı kullanımlar arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmedeki ve yoğun bir caddenin yaşanabilir bir mekana dönüşümündeki rolünü tanımlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, ilk bölümde çalışmanın yöntemi ve kullanılan materyaller tanımlanmıştır. İkinci bölümde, analizler, bulgular ve “üst sokak” tasarım konsepti açıklanmış, son bölümde ise, kamusal alana yönelik tasarım önerileri ve sonuçlar tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kent, Tasarım, Peyzaj, Kamusal Alan Tasarımı, Üst Sokak