LO og supermaktene<subtitle>Norske faglige rapporter i den kalde krigens transnasjonale propagandakamp, 1948−49</subtitle> - Eirik Wig Sundvall (Arbeiderhistorie)
I 1948 reiste delegasjoner fra den norske Landsorganisasjonen (LO) til både Sovjetunionen og USA. Reisene avstedkom to rapporter som ga grunnlag for sammenligning av arbeidsforhold og levekår i verdens to supermakter. Sammenligningen slo ikke godt ut for Sovjetunionen. Sovjetiske representanter gikk derfor på motoffensiven i det som snart utviklet seg til en skarp propagandastrid. På motsatt side sto amerikanske myndigheter som forsøkte å forsterke og til fulle utnytte de norske faglige rapportenes internasjonale sprengkraft. Artikkelen analyser prosessen rundt gjennomføringen av først den ene, så den andre delegasjonsreisen og deretter utarbeidelsen, utgivelsen og formidlingen av rapportene fra utenlandsreisene. Gjennom uformelle nettverksforbindelser mellom Arbeiderpartiet, LO, den amerikanske utenrikstjenesten og marshallplan-administrasjonen, ble ringen av involverte individuelle og kollektive aktører utvidet lag for lag til i siste ende å innbefatte et strategisk norsk-amerikansk propagandasamarbeid med globalt nedslagsfelt. Den narrative fremstillingen illustrerer i praksis fruktbarheten av transnasjonale perspektiver innen studiet av arbeiderbevegelsens historie. Empirisk og teoretisk er artikkelen et bidrag til en transnasjonal vending i norsk arbeiderhistorie.