Öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezlerine Yönlendirilmeleri Önündeki Engel: Olumsuz Veli Görüşleri - Hasan Bozgeyikli; Abdullah Işıklar (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, Mesleki Eğitim Merkezlerinin potansiyel kaynağınıoluşturan ilköğretim 8. Sınıf öğrenci velilerinin çıraklık eğitimine ilişkin olumsuz görüşleri ve bu görüşlerine yön veren faktörleri belirlemektir. Genel tarama modelinin kullanıldığıbu araştırmada çalışma grubunu 2009–2010 eğitim öğretim döneminde ilköğretim 8. sınıfta öğrencisi olan 102’si Kadın %38.8 161’i erkek % 61.2 toplam 263 veli oluşturmaktadır. Öğrenci velilerinin Mesleki Eğitim Merkezlerine yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi formuve Mesleki Eğitimi Değerlendirme Anketi kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzde gibi betimsel analizlerin yanısıra Mesleki Eğitim Merkezlerine yönelik olumsuz görüşlerin velinin cinsiyeti ve çocuğun cinsiyetine göre farklılaşma durumunu tespit etmek amacıyla Kay-kare analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, ilköğretim 8. Sınıfta öğrencisi bulunan velilerden % 71,5’inin mesleki eğitim merkezine yönelik olumsuz görüşe sahip olduğunu göstermiştir. Çocuklarının Mesleki Eğitim Merkezine gitmesini istemeyen velilerin genelinde “mesleki eğitimde akşama kadar ayakta çalışma zorunda olma”, “mesleki eğitimdeki mesleklerin el becerisi gerektirmesi” ve “mesleki eğitimde edinilen diplomanın lise seviyesinde olmaması” olumsuz düşüncelerin bulunduğu tespit edilmiştir. Bunun yanısıra Mesleki Eğitim Merkezlerine yönelik olumsuz görüşlerin velinin cinsiyeti ve çocuğun cinsiyeti açısından da anlamlıdüzeyde farklılaştığısonucu bulunmuştur. Bu araştırmanın sonuçlarıilgili literatür çerçevesinde tartışılmışve gelecek araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.