The Effect Of Basketball Training On Agility Of Children - Hasan Şahin; Özgür Gül (Türk Spor ve Egzersiz Dergisi)
Bu çalışma, basketbol antrenmanların 12 yaşındaki erkek çocukların çeviklik ve bir takım fiziksel ve motorik özelliklerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Nicel araştırma modellerinden, öntest- sontest ölçümlerin yapıldığı, kontrol ve deney grubundan oluşan, deneysel bir araştırma olan çalışmanın araştırma grubunu, 12 yaşında daha önce basketbol oynamayan (n=30) ve basketbol oynayan (n=30) toplam 60 erkek çocuğu oluşturmaktadır. Basketbol oynayan (deney) grubuna onaltı hafta süre basketbol antrenmanları yaptırılmış, basketbol oynamayan (kontrol) grubundaki çocuklar ise herhangi bir çalışma ve antrenmana tabi tutulmamıştır. Çalışmaya alınan deney ve kontrol gruplarındaki çocukların antrenmanlar öncesi (ön-test) ve antrenmanlar sonrası (son-test) olarak boy, kilo, sağ esneklik, sol esneklik, illinuois çeviklik, dikey sıçrama, durarak sıçrama ve denge özellikleri gerekli ölçüm teknikleri ile ölçülmüş ve ilgili veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 istatistik analiz paket programı ile analiz edilerek bulgulara ulaşılmıştır. Bu kapsamda araştırmada normal dağılım gösteren verilerin analizinde bağımsız değişkenler için T testi, normal dağılım göstermeyen verilerin analizinde ise parametrik olmayan testlerden Mann-Whitney U testi ve gruplara arasındaki farklılaşmayı belirlemek için ise Wilcoxon işaretli sıralar testi tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda; basketbol antrenmanlarının deney grubundaki erkek çocuklarının boy, sağ esneklik, sol esneklik, illinuois çeviklik, denge ve durarak sıçrama özelliklerinde anlamlı bir farklılaşmaya neden olduğu saptanmıştır. Basketbol oynamayan kontrol grubundaki erkek çocukların ön test- son test ölçüm değerlerinin karşılaştırılması sonucunda boy, kilo, sağ esneklik, sol esneklik ve denge özelliklerinde anlamlı bir farklılaşma olduğu belirlenmiştir. Ayrıca iki grubun öntest ölçüm değerlerinin karşılaştırılmasında sağ esneklik, sol esneklik ve denge özelliklerinde kontrol grubu olan önceden basketbol oynamayan grup lehine bir farklılık oluştuğu, illinuois çeviklik, dikey sıçrama ve durarak sıçrama özelliklerinde ise deney grubu olan basketbol oynayan grup lehine bir farklılaşma olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, sontest ölçüm değerlerinin gruplar arası karşılaştırması yapıldığında, sağ esneklik özelliğinin kontrol grubu lehine farklılaştığı saptanırken, illinuois çeviklik, dikey sıçrama, denge ve durarak sıçrama özelliklerinin deney grubu lehine farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.