Ozon uygulamasının devital ağartma yapılan dentinde rezin simanın shear bağlanma dayanımına etkisi - Betül Özçopur; Özer Alkan; Öznur Eraslan; Eylem Ayhan Alkan; Gürcan Eskitaşçıoğlu (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Ozon uygulanan ve uygulanmayan devital ağartma yapılmış dentine iki rezin simanın bağlanma dayanımının incelenmesi Gereç ve Yöntemler: : Seksen yeni çekilmiş sağlam insan maksiller kesici kuronları sekiz gruba ayrıldı (n=10): (G1, G2). Ağartmayı takiben ozon uygulanmayan (10% carbamide peroxide, Opalescence Boost %38 Hydrogen peroxide) veya uygulanan gruplar (G3, G4) (40%, 50 second, CR probe, Biozonix; High-Frequency Ozone Generator, Germany), ozonun ağartma yapılmadan uygulandığı gruplar (G5, G6) ve herhangi bir işlem uygulanmayan kontrol grupları (G7, G8). Kuronlar akrilik rezin içine dentin yüzeyleri açıkta kalacak şekilde yerleştirildi. Örneklerde iki rezin simandan biri kullanıldı: Secure Cement (Sun Medical) (G1, G3, G5, G7); Clearfil Esthetic Cement (Kuraray) (G2, G4, G6, G8). 3 x 3 boyutunda rezin siman oluturulan gruplar setleşme süresinden (37ºC, 100% nemli, 24 saat) sonra shear bağlanma dayanımı ile test edildi ( 0.5 mm/minute). Veriler MPa olarak hesaplandı ve Kruskal-Wallis testi ile analizler yapıldı (P < 0.05). Bulgular: Ağartma işleminin ozon uygulaması ile kombine kullanımı hem Secure siman (G3) hem de Clearfil Esthetic simanın (G4) bağlanma dayanımını artırdı (p > 0.05). Ozon uygulanan Secure siman örnekleri (G5), G1, G3, ve G7 gruplarından anlamlı derecede daha düşük bağlanma dayanımı gösterdi (P < 0.05). Clearfil Esthetic siman grubu (G4) kontrol grubundan (G8) anlamlı derecede daha yüksek bağlanma dayanımı gösterdi. Sonuç: Bonding işlemleri öncesinde ozon uygulaması ağartma sonrası geride kalan peroksitin etkisini azaltabilir. Devital ağartma sonrası ozon uygulaması rezin simanın dentin yüzeyine bağlantısını artırabilir.