Dijital Sine-Forum: Kuru Otlar Üstüne Filminin Seyirci/Kullanıcı Yorumları Üzerine Bir Değerlendirme - Aysu Uğur Balcı (Yeni Medya)
Film izleme pratiklerinin yanı sıra seyir sonrasında filmi tartışmak ve yorumda bulunmak dijital kültürün parçası haline gelmektedir. Hem dijital platformlardan film izlemek hem de dijital alanda içerikle ilgili fikirlerin paylaşılması, günümüzde seyircinin, kullanıcı olduğu bir düzlemde ele alınması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda dijitalleşmenin imkanları sine-foruma olanak vermektedir. Sine-forum, film üzerine düşünen seyircileri buluşturan ortak ağlardır. Katılımcı kültürün bir unsuru olan ağlar, birbirini tanımayan seyircileri ortak mecrada buluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, dijital ağlarda film eleştirisi yapan kullanıcıların, katılımcı kültür bağlamındaki rolünü ele alarak günümüz seyir sonrası pratiklerini analiz etmektir. Geleneksel seyirci araştırmalarının dijital ağlar bağlamında nasıl adapte edilmesi gerektiği ve dijital çağda seyirci etkileşimlerinin hangi konular çerçevesinde ele alındığı sorusu, temel bir araştırma problemini oluşturmaktadır. Film çalışmalarında, seyircinin seyir sonrası filmi değerlendirme pratiklerinde dijital ağların oynadığı rolü ve bu etkileşimin film eleştirisine yansımalarını belirlemek, bu çalışmanın temel araştırma problemidir. Bu durum, seyirciyi eleştirel üretimin bir parçası haline getirmekte ve dijital ağlar üzerinden şekillenen yeni bir film değerlendirme kültürünü ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda çalışmada sinemalar.com sitesinde “Kuru Otlar Üstüne” filmine gelen kullanıcı/seyirci yorumları, ortak temalar açısından ele alınacaktır. Çalışma, yorumların hangi noktalar üzerinde yoğunlaştığını anlamak ve yorumları katılımcı kültür, film eleştirisi, kullanıcı/seyircinin konumu, sanat filmi gibi açılardan ele almaktadır. Çalışmada nitel içerik analizi yapılarak seyirci yorumları incelenmiş ve tematik analizle ortak kodlar oluşturulmuştur. Çalışmanın sonucunda, katılımcı kültür kapsamında geri bildirim ve etkileşimin sanat filmi izleyicileri için dijital bir pratik haline geldiği görülmüştür. İzleyiciler, akran iletişimini dijital sine-forumlar aracılığıyla sağlamakta ve ağlar, ortak beğeniye sahip bireylerin birbirlerine ulaşmasına olanak tanımaktadır. Bununla birlikte, izleyicilerin dijital ağları kendi tercihleri ve eleştirel yaklaşımları doğrultusunda biçimlendirdiği söylenebilir.