TARİHÇİ, BAĞLAM VE TARİHSEL BİLGİ ÜZERİNE - Ahmet Kesgin (Felsefe Dünyası)
Tarih, tarihçilik olarak geçmişin bilgisinin sistematik bir şekilde bugünetaşınmasıdır. Bunu yapan ise tarihçidir. Bir fâil olarak tarihçi oluşuniçindedir ve etkisi altındadır. Bir yandan yaşadığı döneme aidiyet, mensubiyetve ayrıcalıklı olma gibi beşeri niteliklere sahip olarak katılır, diğeryandan zihniyet kalıpları en derin ve kuşatıcı etkiye sahip temel bir katmandır.Bunların etkisinin yanında kavramlar onun en önemli araçlarıdır.Özellikle mihver kavramlar, sahip olduğu soy kökleriyle birlikte tarihçininişine katkı sunarlar. Kısaca tarihçi etkisi altındaki unsurlar ile birlikte tarihiyeniden inşa eder. Bu durumda herhangi bir tarihsel olay, bütün gerçekliğiyledeğil de tarihçinin sunduğu haliyle gerçekliğin muhtemel açıklamalarındanbiri olmaktadır. Bu makalede bu konular üzerinde durulacaktır