A NEW ALABANDA PSEUDO-AUTONOMOUS COIN - Mesut CEYLAN (Journal of Ancient History and Archaeology)
Bu bildiri, Alabanda Agorası'nda yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve nümizmatik değerlendirme ile ilk kez tarihlendirilen eşsiz bir sikkeyi kapsamaktadır. Detaylı inceleme sonucunda sikkenin Roma Dönemi Alabanda kentine ait yeni bir sözde otonom sikke olduğu tespit edilmiştir. Sikke kataloglarında ve diğer yayınlarda benzeri bulunmayan sikkenin ön yüzündeki Apollo tasviri, Alabanda tarafından basılan diğer Apollo tipi Helenistik ve Roma Dönemi sikkeleriyle büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Ancak, imparatorun tasviri ve arkadaki quadriga üzerindeki efsane nadir özellikler gösterir. Ters tipi ve efsanesi açısından Caracalla dönemine (MS 8-217) tarihlediğimiz sikkenin, ön yüzündeki damgadan dolayı Severus Dönemi'nin son yıllarında da kullanıldığı anlaşılmaktadır. Sonuç olarak, madeni paranın yeni bir Alabanda sözde otonom madeni para serisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu tarihleme, kentin bilinen sözde otonom darphaneleri arasında en son tarihli sikkeler olduğunu ortaya koymaktadır.