ТРЕТМАНОТ НА ТОРБЕШИТЕ ВО МАКЕДОНСКАТА АКАДЕМСКА ЗАЕДНИЦА: МЕТОД НА СОЛИДАРНОСТ ИЛИ НАУЧЕН СУБЈЕКТИВИЗАМ - Ана Ашталковска Гајтаноска (EtnoAntropoZum)
Насловот е инспириран од текстот на Лиса М. Тилман-Хили „Пријателството како метод“ (Lisa M. Tillmann-Healy, „Friendship as Method“, 2003) во кој таа ја застапува етиката на пријателството во своите истражувања. Овој метод е соодветен особено кога истражувачите се занимаваат со чувствителни и интимни теми на истражување, а се базира врз принципите на интерпретативизмот, феминистичките истражувања, квир методологиите, активистичките истражувања и сл., кои се спротивставуваат на митот за вредносно неутрално истражување (Harding 1991, според Tillmann-Healy 2003: 733), на митот за универзални вистини и на другите позитивистички принципи.