اثر آرایش‌های کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه و برخی خصوصیات زراعی نخود (Cicer arientinum) رقم فیلیپ (تولید گیاهان زراعی)
به‌‌منظور بررسی تاثیر آرایش کاشت آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1386- 1385 در مزرعه آموزشی و پژوهشی مجتمع آموزش عالی گنبد اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل فاصله ردیف 50 سانتی‌متر و فاصله بوته‌ها روی ردیف 7 سانتی‌متر به‌عنوان شاهد و فاصله ردیف‌ها و بوته‌های روی ردیف کشت‌های مربع (هم فاصله) شامل 10×10، 12×12، 14×14، 16×16، 18×18، 20×20، 22×22، 24×24, 26× 26 و 28×28 سانتی‌متر بودند. آرایش کاشت تاثیر معنی‌‌داری بر عملکرد دانه و تعداد دانه در غلاف نداشت، در حالی‌‌که این عامل بر تعداد غلاف در هر بوته و وزن هزاردانه اثر معنی‌‌داری داشت. بیشترین عملکرد دانه در آرایش کاشت مربع 18*18 حاصل شد که معادل 4665 کیلوگرم در هکتار بود که نسبت به شاهد (2981 کیلوگرم در هکتار) 1/36 درصد افزایش عملکرد نشان داد. همچنین آرایش کاشت اثر معنی‌داری بر تعداد غلاف‌های پوک در بوته و تعداد شاخه‌های جانبی داشت.